Scoaterea unei masini din UK

Obtinerea V5C necesar inmatricularii in Romania

Tot mai des primesc mesaje cu aceleasi intrebari: ce fac daca vreau sa iau masina din UK in Romania, ce acte imi sunt necesare pentru a transfera masina in Romania sau, mai nou, cum obtin cartea masinii, respectiv log book-ul acesteia (V5C), daca masina este deja in Romania dar fara acte.

O sa incerc sa raspund mai jos acestor intrebari, dar aveti grija, toate se pot aplica doar daca masina a fost adusa in Romania legal, sau daca exista acte sau pot fi emise acte pentru acel vehicul.

Scot masina afara din UK pentru cel putin 12 luni

In aceasta situatie trebuie sa informati DVLA si sa mentionati ca intentionati sa scoateti masina din tara pentru mai mult de 12 luni. Faptul ca vehiculul va fi scos pentru cel putin 12 luni din tara, intra in categoria Export auto. Nu va fie teama, nu va implica cu nimic si nici nu va obliga la plati speciale.

 1. Completati partea din V5C pentru „Permanent Export”
 2. Trimiteti acea parte la DVLA, Swansea, SA99 1BD. Tot atunci puteti sa solicitati si returnarea taxelor de export, daca sunteti eligibili pentru asa ceva.
 3. Pastrati restul din cartea masinii pentru momentul inregistrarii sau inmatricularii in Romania.
 4. Aplicati si schimbati-va adresa din carnetul de conducere, daca folositi in continuare carnetul britanic.

Apropo, daca achizitionati vehiculul cu scopul scoaterii acestuia din UK, atunci informati vanzatorul si luati TOT formularul (cartea masinii) V5C, nu doar partea cumparatorului. In aces caz vanzatorul trebuie sa urmeze cativa pasi suplimentari si sa declare la DVLA ca a vandut vehiculul in scopul scoaterii acestuia din tara.

Ce facem daca nu avem cartea masinii (V5C Log Book)

Inainte sa plecati din UK

Inainte sa parasiti Marea Britanie, este recomandat sa obtineti sau sa aveti cartea masinii V5C. Din pacate DVLA nu va poate trimite acest document la o adresa privata din alta tara.

Când veti avea log book-ul in mana, , completați și trimiteți secțiunea „export permanent” la DVLA. Acesta va dura mai mult decât de obicei pentru a obține jurnalul de bord V5C din cauza coronavirus.

Din pacate, datorita pandemiei de Corona totul va fi procesat mai lent si va dura mai mult. Deci la achizitionarea vehiculului asteptati-va la intarzieri pentru obtinerea V5C. Dacă nu îl primiți înainte de a pleca din Regatul Unit, atunci trebuie sa luati asta in calcul si sa va asteptati la alte 3-6 luni intarziere in Romania, inainte sa reusiti sa inmatriculati masina.

Daca ati plecat deja din UK

In cazul in care ati plecat deja din Uk si sunteti in Romania, sau in cazul in care vehiculul este achizitionat in Romania, atunci trebuie sa informati si RAR-ul din Romania cat si DVLA-ul din UK.

Cu RAR-ul va fi relativ simplu. Ei va vor informa ce documente sunt necesare inmatricularii, dar mai interesant este cu DVLA-ul.

In cazul in care vehiculul este deja afara din UK, atunci trebuie sa informati DVLA trimitandu-le acestora o scrisoare prin care sa mentionati faptul ca sunteti noul proprietar al vehiculului si ca acesta a fost deja scos din UK. In scrisoare mai trebuie sa mentionati:

 1. Numele vostru si adresa din Romania
 2. Data la care vehiculul a fost scos din UK
 3. Unde poate DVLA sa trimita taxele returnate (asta daca sunteti eligibili)

Adresa la care trimiteti aceasta scrisoare este mereu aceeasi: DVLA, Swansea, SA99 1BA

Ce facem daca nu putem obtine cartea masinii (V5C)

Asemanator cu rubrica de mai sus, prima data informati RAR-ul din Romania si mentionati faptul ca va lipseste acest document.

Pasul urmator este sa trimiteti la DVLA in UK aceleasi informatii ca mai sus:

 1. Numele vostru si adresa din Romania
 2. Data la care vehiculul a fost scos din UK
 3. Unde poate DVLA sa trimita taxele returnate (asta daca sunteti eligibili)

Din pacate, repet, DVLA nu va poate trimite cartea masinii (V5C) pe adresa din Romania, prin urmare obtinerea acestuia poate fi facuta doar de catre RAR-ul nostru!

Asadar mentionati acest lucru la RAR. In principiu cei de acolo va vor sfatui sa incercati sa rezolvati personal acest lucru, fiind stiut faptul ca aplicarea din partea lor solicita ceva eforturi si, nu in ultimul rand, o perioada de solutionare destul de mare, intre 3 si 6 luni uneori!

In concluzie, daca aveti de gand sa plecati definitiv cu masina in Romania, nu plecati fara acest log book pe numele vostru si in format complet.

Daca sunteti deja in Romania si nu aveti acest document, sau ati achizitionat masina in Romania dar inmatriculata in UK si aveti nevoie de acte, atunci sfatul meu este sa incercati obtinerea actelor singuri, daca va grabiti. Pentru asta veti avea nevoie de cineva in UK cu adresa stabila, ce sa solicite log bookul in numele vostru. Variante sunt, nu va explic eu. Pretul pentru asemenea servicii variaza intre 200 si 300 lire. Daca insa timpul nu este o problema, sau pretul serviciilor prea mare, atunci apelati la RAR sa solicite ei actele necesare la DVLA.

Am cartea masinii, dar fara sectiunea „permanent export”

Sunt situatii cand ajungeti in Romania si realizati ca partea cu „permanent export” din log book lipseste. Din pacate aceasta parte este necesara la inmatriculare.

In acest caz urmati aceleasi proceduri ca mai sus, mentionand faptul ca vehiculul a fost scos din UK: (britanicii sunt foarte simpluti la acest capitol)

Scrisoare trebuie sa contina acelasi lucru:

 1. Numele vostru si adresa din Romania
 2. Data la care vehiculul a fost scos din UK

De aceasta data, returnarea taxelor nu va mai fi disponibila.

https://www.gov.uk/taking-vehicles-out-of-uk

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.