Brexitul – 31 Ianuarie 2020 – ce ne aduce?

Am stat si m-am gandit cum sa incep si cat de mult sa ma intind cu acest articol.

Brexit? Bucuria de a fi in sfarsit un stat independent.

Brexit - One man in London tries to set fire to the EU flag
In Londra, un cetatean a incercat sa dea foc unui steag EU

O sa incep destul de direct si voi incerca sa fiu foarte scurt. Incet , incet se va incerca reducerea numarului de imigranti si selectarea acestora printr-o forma foarte eleganta si diplomata. Cum? Vedeti mai jos.

Urmarile Brexitului, sau ce vor reusi in final englezii sa faca dupa inchiderea portilor.

  1. Locurile de munca – au fost si vor ramane in continuare. Singura problema va fi la angajare, unde cerintele vor fi din ce in ce mai drastice. Se va incerca astfel atragerea persoanelor de nationalitate britanica si automat reducerea numarului de angajati din afara, dar folosind o forma cat mai naturala si diplomata de refuz.
  2. Conturile bancare, conturile curente vor fi reverificate la toate bancile, iar cel mai mic semn de suspiciune va duce imediat la inchiderea contului unilateral (doar prin decizia bancii) si automat banarea posesorului acelui cont in sistemul bancar britanic. Ce inseamna asta? Ca singura metoda de a mai putea primi un salariu sau bani va fi sub forma de cash. Cum aceasta forma de plata devine din ce in ce mai rara, va dati seama ca va duce automat la imposibilitatea gasirii unui loc de munca.
  3.  Recuperarea taxelor de catre Guvernul Britanic. Eh, aici multi vor avea de suferit. Se va incepe recuperarea taxelor, datoriilor, restantelor avute la orice distribuitor sau organizatie. Indiferent ca este vorba de restante la plata intretinerii, chiriei, unui abonament tv, internet, rata la casa, la masina, asigurare, credit, electricitate, gaz, etc., toate acestea vor incepe sa fie recuperate sub orice forma, inclusiv prin actiuni in instanta.
  4. Veniturile inregistrate sau nedeclarate vor fi urmarite si monitorizate. Nu vor mai scapa un cent neimpozitat.
  5. Verificarea instalatiilor, contractelor si locuintelor in vederea depistarii fraudelor si consumurilor nemonitorizate. Cred ca stiti la ce ma refer: instalatiile de curent ce nu marcheaza consumul, contoarele de electricitate blocate, instalatiile de gaze fara monitorizare, etc, unde se vor aplica amenzi, inclusiv dosare penale. Se va implementa sau solicita instalarea de noi sisteme digitale cu monitorizare in timp real al consumului de orice natura. Contractele de inchiriere (sau locatarii neinregistrati) vor fi vizate pentru verificare la fel.
  6. Dosarele personale sau trecutul personal. Aici se va tine cont de posibile infractiuni mai vechi, acte ilegale, indiferent de gravitate. De aici se va incepe la fel, o epurare a persoanelor, in special a celor ce nu au cetatenie.
  7. Marirea pretului la toate produsele, indiferent de provenienta acestora.

Te ajuta daca primesti Settlement Status?

Sincer? Nu.

Suna ciudat, dar acest document sau accept ptr stationare in UK, nu-ti ofera decat dreptul la a sta oficial in UK dupa data de 31 Decembrie 2020 si nimic altceva.

Daca ati verificat atent, se mentioneaza clar ca acceptul sau aprobarea unui Settlement Status nu va acopera sau nu va fereste de nimic! Nu va ofera alte drepturi sau nu inseamna ca sunteti deja cetatean al UK, nu! Pur si simplu iti ia durerea de cap pe viitor, in cazul in care vrei sa mai stai si dupa 31 Dec. 2020.

In concluzie, daca ati obtinut acest Settlement, nu inseamna ca puteti face orice. Aceasta aprobare poate fi retrasa in orice moment sau limitata doar la acei maxim 5 ani, fara posibilitatea de a mai putea aplica ulterior pentru rezidenta permanenta in UK.

De ce am adus vorba despre Settlement Scheme?

Pentru ca toate punctele mentionate mai sus ca „urmari ale Brexitului”, va pot afecta oricand, nefiind limitate sau conditionate de aprobarea Settlement-ului.

In fond voi inca sunteti imigranti, legal este adevarat, dar nu cetateni britanici.

8. Nu in ultimul rand, dar am lasat acest punct la finalul articolului, foarte posibil ca actele de rasism si xenofobie sa se inmulteasca. Este normal ca dupa declararea Brexitului fiecare englez sa se simta stapan in tara lui, deci foarte posibil ca aceste reactii sa fie din ce in ce mai vizibile… pe strada, la locul de munca, in magazin.

Acum haideti sa fim cinstiti: nu ati observat deja ca tot ce am scris mai sus a inceput deja?

In fine, nu trebuie sa ne speriem chiar asa. Daca suntem cetateni model si incercam sa ne integram legal si corect intr-un sistem strain noua, atunci nu ne va afecta trecerea sau masurile luate pe viitor de guvernul Britanic.

M-as bucura daca mai vedeti sau prevedeti si alte schimbari pe viitor. Le puteti pune in comentarii si discuta dupa.

Numai bine.

UPDATE 15 Feb.2020

Se pare ca incepe sa se ceara la angajare dovada aplicarii pentru Settlement. Nu este nevoie de rezultatul oficial care poate sosi la intervale diferite, vezi mai sus, dar se cere dovada ca ati aplicat si deci, automat ca aveti planuri serioase de viitor in UK.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.