Cum vom intra in UK dupa Brexit – Update!

Policy paper. Published 5 / 6 September 2019

No deal immigration arrangements for EU citizens arriving after Brexit

Am postat acest titlu preluat de pe site-ul gov.co.uk tocmai pentru a CONFIRMA ca cele postate sunt ULTIMELE update-uri si nu preluari din fel de fel de surse neoficiale.

Sfatul meu este sa va informati singuri si sa ignorati „stiristii” cu site-urile lor „experimentate”, ex comuniste. Am citit atat de multe pareri si postari ciudate incat ma mir ca imigrantii nu si-au luat deja bagajele acasa.

Marea Britanie va iesi din Europa in 31 Octombrie 2019

Deci, la ce trebuie sa ne asteptam dupa Brexit? Pai aveti suficient de citit mai jos. Am preluat cam tot ce era mai important pe site.

Voi incepe cu un citat chiar de pe pagina lor, de fapt cel mai important mesaj:

Citez:

The United Kingdom will be leaving the European Union on 31 October 2019. This paper sets out the immigration arrangements for EU citizens1 in the event that the UK leaves the EU without a deal.

This paper sets out the different arrangements that will apply to EU citizens who are moving to the UK after Brexit on 31 October 2019 and their family members2. They replace those set out in the policy paper that was published on 28 January 2019.

Irish citizens’ rights are unaffected by these new arrangements. They can continue to come to the UK to live and work as now.”

Am incheiat citatul.

Pe scurt? Asa cum am anticipat, desi multi ma contraziceau, Marea Britanie este deja hotarata sa iasa din Europa, la data mentionata mai sus, 31 Octombrie 2019. Aceste informatii, fara dubiu, inlocuiesc orice alte opinii sau declaratii facute pana acum, mai ales in ultimul update oficial publicat de Guvern, la data de 28 Ianuarie 2019.

Mai intai, Concluzia Generala!

După Brexit, cetățenii UE care se mută în Regatul Unit pentru prima dată sau vor sa petreaca o perioada mai lunga in UK,  vor putea aplica sau solicita un permis de stationare temporara, valabila 36 de luni de la data aprobarii.  (euro TLR – European Temporary Leave to Remain).

Cererile pentru noua schemă Euro TLR vor fi simple și gratuite și vor fi efectuate după sosirea în Regatul Unit.

Pentru cetățenii UE ce doresc doar sa călătorească în Regatul Unit după Brexit,  nu vor fi necesare aranjamente speciale

Da, vor exista unele modificări vizibile la frontiera Regatului Unit și vor aparea norme si controale mult mai stricte pentru infractori sau persoanele cu cazier, dar în rest, cetățenii UE vor putea traversa granița Regatului Unit ca si pana acum.

Dar, caci exista si un DAR! Cetățenii UE care se mută în Regatul Unit pentru prima dată după Brexit și care nu aplică pentru Euro TLR vor trebui să părăsească Regatul Unit până la 31 decembrie 2020, cu excepția cazului în care au solicitat și au obținut orice permis de imigrare în UK, din cadrul noului sistem de imigrație bazat pe puncte din Regatul Unit. Asta e interesanta, o voi detalia mai jos!

Ce se intampla cu Cetățenii UE care aveau reședința în Regatul Unit înainte de Brexit la 31 octombrie 2019

Este foarte clar, incetati cu panica inutila!

Citez: „The immigration arrangements in this paper do not apply to those EU citizens who are resident here before 2300 hours on 31 October 2019 and their family members. The government has been clear that we want them to stay and they are eligible to apply to the EU Settlement Scheme to obtain a UK immigration status which will enable them to do so.” Inchei citatul.

Adica, ” Regimul de imigrare din această postare nu se aplică acelor cetățeni ai UE care aveau reședința aici înainte de orele 2300,  la 31 octombrie 2019 impreuna cu membrii familiilor acestora. Guvernul a fost clar că ne dorim ca acestia să rămână și sunt eligibili să aplice la Eu-Settlement Scheme (e nevoie sa traduc?) pentru a obține un statut de imigrant in Regatul Unit”

Deci se poate ramane fara probleme, atat timp cat ati fost rezidenti UK pana la aceasta data, v-ati supus legislatiei britanice si ati fost cetateni model 🙂

Cetățenii rezidenți ai UE au timp pana la cel tarziu 31 decembrie 2020, să aplice pentru un Settlement Status, daca UK paraseste EU printr-un Brexit fara intelegere (no deal). Până atunci, ei pot continua să solicite sau sa obtina locuri de munca, sa inchirieze proprietati ca si pana acum, arătând doar pașaportul lor sau carte de identitate națională. Drepturile lor de a pretinde beneficii și servicii în Regatul Unit vor rămâne neschimbate.

Cum intram ca cetateni EU, pentru prima data in UK, dupa Brexit

Intr-adevar, libera circulație chiar si pentru cetatenii EU, asa cum o stiam noi pana acum va fi afectata incepand cu 31 octombrie 2019. Cu toate acestea, Parlamentul a prevăzut că o mare parte din cadrul liberei circulații va rămâne în vigoare în temeiul legii UE (de retragere) din 2018, până când Parlamentul va abroga aceasta lege.

Totusi guvernul va introduce unele modificări specifice, reflectând faptul că nu mai face parte din UE, pentru a spori securitatea și pentru a proteja mai bine publicul britanic.

Pe scurt, ce se doreste:

  • să opreasca si sa deporteze cetățenii UE care au comis infracțiuni in afara sau in interiorul UK, prin aplicarea unor criterii de selectie mult mai dure la frontieră și, de asemenea, in interiorul tarii. Mi-aduc aminte de o …manea cred, era despre Mona 🙂 si o canta Azur (am cautat pe net, va dati seama) „…aoleu ce să mă fac doamne eu…” Pai ce sa ne facem fraticule? Va-ntoarceti acasa sau plecati in Germania sau Spania! Asta pentru cine stie, Bobita, intelegi ce zic?
  • se elimină canalul vamal albastru al UE, solicitând tuturor călătorilor să facă o declarație vamală alegând intrarea fie prin canalul verde, fie roșu fAP53.jpg
  • eliminanare drepturile de dobândire a reședinței permanentă în temeiul legislației UE prezente, precum și eliminarea drepturile celor deja rezidenti in UK de a veni insotiti de familie. daca nu se supun legilor de imigrare specifice familiilor.
  • introducerea pașapoarte albastre din Marea Britanie incepand cu sfarsitul anului 2019, ca un simbol al ” our new, sovereign identity” . Va las sa o traduceti singuri.

Simpla trecerea a granitei UK

Pentru moment, traversarea frontierei după Brexit se va face fara pregatiri sau cerinte speciale. Cetățenii UE vor intra în Regatul Unit așa cum au facut-o si pana acum, folosindu-și pașaportul sau cartea de identitate națională. Ei vor fi capabili sa utilizeze eGates în cazul în care călătoresc cu un pașaport biometric, și nu vor fi introdusi in testarea de rutina referitoare la intentia lor de sedere in UK.

Cetățenii UE vor fi supuși controalelor de securitate, ca și pana acum, dar se vor confrunta cu norme mai stricte privind criminalitatea și comportamentele avute anterior.

Ah, au! Cand va spuneam, intr-un articol precedent, ca tot ce ati facut sau faceti acum va avea urmari, ma credea cineva?!

De asemenea, in 2020 se va elimina treptat utilizarea cardurilor naționale de identitate ale EEA pentru intrarea în Regatul Unit.

Se si mentioneaza ca, unor cetateni li se vor solicita obtinerea unui pasaport pentru intrarea in UK, dar acestia vor fi notificati din timp.

Cetatenii UE care doresc sa se mute in UK, dupa Brexit.

Fireste, las stirile fierbinti mai la sfarsit!

Atentie, sa va intre bine in cap si incercati sa-i informati si pe altii.

Se elimina perioada maxima de stationare de 3 luni.

Pentru perioada de tranziție după Brexit, intre la 31 octombrie 2019 si 31 decembrie 2020, legea va permite cetățenilor UE și membrilor familiilor acestora să se mute în UK, să trăiască, să studieze și să lucreze ca si pana acum.

Cetățenii UE și membrii lor apropiați ai familiei care se mută în Regatul Unit după Brexit și doresc să rămână si dupa 2020 vor trebui să aplice pentru un statut de imigrare temporar in UK ce le va acorda permisiunea de ședere, respectiv vor aplica pentru Euro TLR (European Temporary Leave to remain).

Cererile vor implica un proces de verificare online simplu, de identitate, de securitate și de cazier. Solicitanților de Euro TLR li se va acorda o perioadă de sedere de 36 luni în UK, incepand cu data eliberarii permisului.

Pe toata perioada de 36 de luni, cetateanul EU va avea toate drepturile pe care le are un rezident UK, dar nu mai mult de 2021, cand noul sistem de imigrare va intra in vigoare.

Se elimina interdictia de aplicare pentru Settlement Status (Rezidenta permanenta sau temporara)

Daca un cetățean UE care a aplicat si beneficiat de un Euro TLR si a locuit in UK in perioada de dupa Brexit, 31 Octombrie 2019 – 31 Dec 2020, va putea aplica in aceasta perioada, pentru stationare permanenta sau temporara (Settlement Status), folosind perioada acumulata la viitorul calcul de ani neceri obtinerii rezidentei.

Deci, pe scurt, cetățenii UE care se mută în Regatul Unit după Brexit si care nu dețin Euro TLR, vor trebui să aplice în cadrul noului sistem de imigrare la acest Euro TLR, până la 31 decembrie 2020, dacă doresc să rămână in UK si dupa această dată.

 

Noul sistem de imigrare, incepand cu Ianuarie 2021

Persoanele care dețin Euro TLR vor avea un pod în noul sistem de imigrare: în cazul în care doresc să rămână în Marea Britanie, acestea vor fi obligate să se aplice la noul sistem bazat pe puncte de imigrare, atunci când aplicatia lor de 36 luni „euro TLR  expiră. Ele pot aplica pentru acest statut în cadrul noului sistem mai devreme, dacă doresc. În cazul în care o persoană care deține euro TLR nu îndeplinește criteriile necesare în cadrul noului sistem de imigrație sau care are în alt mod dreptul de a rămâne în Regatul Unit, se preconizează că vor părăsi Regatul Unit atunci când le va expira Euro TLR. Prin urmare, euro TLR va oferi doar o ședere temporară în Regatul Unit pentru unii cetățeni ai UE.

În cazul în care unui cetățean al UE i se acordă permisiunea de a rămâne în cadrul noului sistem de imigrare bazat pe puncte pe o cale ce va duce la rezidenta (stationare nedefinita) în Regatul Unit, TLR-ul lor de 36 luni va conta si va fi inclus in perioada de ședere eligibilă pentru obtinerea rezidentei. Perioada de calificare pentru rezidență este de obicei de cinci ani, dar poate varia în funcție de calea aleasa de aplicare. Aranjamentele precise în cadrul noului sistem de imigrare bazat pe puncte vor fi confirmate la timpul cuvenit, probabil imediat dupa Brexit.

Pentru moment este suficient acest articol.

Voi reveni cu detalii in curand.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.