Anularea Asigurarii Auto in UK

Canceling your car insurance policy!

De la Taxele de Anulare la perioada de Confirmare a Anularii (Cooling-off Perioad), iată ce trebuie să stiti despre anularea Asigurarii Auto.

images

Ai decis să-ti vinzi masina?

Sau poate că vehiculul tau a fost furat sau preluat de politie şi nu esti gata sa-ti cumperi altul?

Poate că ti-ai schimbat preferintele. In loc de Opel vrei BMW, iar motorul tau de 1.2 nu acopera nici turbina de la BMW.

Oricare ar fi motivul pentru care doresti sau ai nevoie să anulezi polita de asigurare auto, există câteva lucruri pe care ar trebui să le cunosti la inceput!

Exista perioada de cancelare disponibila? (cooling-off period)

Deci sa vedem!

Dacă te-ai decis si nu mai doresti pur si simplu asigurarea facuta, indiferent de motiv, UK-ul are regula de aur de 14 zile cooling-off, sau anulare a unei achizitii facute la orice produs. Deci valabil si la Asigurarile Auto!.

Acest lucru înseamnă că, dacă doresti să termini o polita în termen de două săptămâni de la primirea acelei polite de asigurares, ar trebui să fii eligibil sa obtii restituirea valorii acesteia. Insa grija mare! S-ar putea sa fie nevoie sa platesti ceva taxe de administrare si operare, inclusiv sa-ti fie retinuta o suma ce acopera zilele asigurate deja.

Pe de altă parte, dacă polita nu a intrat in vigoare inca atunci cand o revocati, ar trebui să mai aveţi de plata doar taxele de administrare.

Vrei sa-ti cancelezi asigurarea la mijlocul perioadei?

După ce a trecut perioada de 14 zile de cancelare gratuita, costul de a rezilia polita poate creşte brusc. Dacă doriţi să anulaţi poliţa după această perioadă, vă vor percepe probabil o taxa de anulare.

Este, de asemenea, probabil că va fi o limită pe orice rambursare pe care aţi putea-o obţine. Anularea la jumătatea perioadei a politei de asigurare nu înseamnă neapărat ca veţi obţine jumătate din valoarea platita înapoi.

Consecintele rezilierii asigurarii auto inainte de termen

Rezilierea Politei de Asigurare inainte de termen poate avea si posibile consecinte, aşa că sfatuiesc sa verificati toti termenii şi condiţiile contractuale în prealabil.
De exemplu, vă poate pierde No Claim Bonusul pe perioada respectiva.
Sau, dacă aveti si optiuni speciale incluse in asigurare gen Breakdown Cover, acestea, de asemenea, vor fi anulate si s-ar putea sa nu mai primiti nimic inapoi!
Nu e de mirare si nici nu ar trebui sa va deranjeze. Ca orice intelegere terminata inainte de termen, aceasta poate atrage dupa si anumite consecinte.

Vrei sa-ti anulezi polita de asigurare auto înainte de reinnoirea automata?

Multe polite de asigurare auto se vor reînnoi automat la sfârşitul perioadei de 12 luni contractuale.

Acest lucru este făcut pentru a se asigura că soferii care uita datele lor de reînnoire nu conduc pe drum neasigurati, deci ilegal.

Dacă nu doriţi să se  reînnoiască polita de asigurare auto curenta, trebuie să spuneţi asta asigurătorului vostru, fie prin telefon, fie în scris. Eu va sfatuiesc s-o faceti telefonic, cu confirmare pe e-mail.

Pentru anulare nu este suficient sa va anulati pur şi simplu direct debitul facut la inceput. Asta poate duce la conflict bancar si la o multime de telefoane din ambele parti: banca si asigurator.

Nu veti plati nicio taxa pentru asta, cu condiţia sa renuntati înainte de intrarea în vigoare a noii polite, inainte sa se elibereze urmatorul contract.

Va cumparati o masina noua?

Dacă va vindeţi maşina veche şi cumparati ceva nou, nu trebuie neaparat sa anulati asigurarea initiala pentru ca majoritatea asiguratorilor vă vor permite să reactualizati politia voastra veche cu detaliile noului autoturism, eventual rectualizand si valoarea acesteia, in functie de noua masina cumparata.

De multe ori sunt si niste taxe pentru acest lucru, cu toate acestea, este de luat in calcul ca puteti folosi nivelul de plata  initial pentru lunile ramase, eventual modificate conform noului criteriu de risk acordat noului autovehicul.

Dacă asigurătorul dumneavoastră ridica prima de asigurare prea mult pentru noua masina, inainte de a semna noul contract indicat ar fi sa luati in calcul si ofertele altor firme de asigurari. Nu e nimic anormal in asta!

Cum sa Cancelezi Asigurarea Auto

Daca in final te-ai decis sa cancelezi asigurarea, pe scurt trebuie sa contactezi asiguratorul.

Companiile de asigurari au proceduri diferite de cancelare, deci n-am cum sa vi le descriu pe toate, deci cel mai bine e sa discutati direct cu ei, sau sa verificati singuri politicile de cancelare disponibile in contract sau pe site-ul companiei de asigurari.

Ce sa faci daca nu esti de acord cu conditiile cancelarii sau cu taxele aferente

Prima data da-ti o palma! De ce? Pentru ca nu ai citit aceste conditii inainte sa inchei contractul cu ei!

Dar exista si o parte buna. Daca vei considera ca taxele sunt prea mari, incorect calculate, sau tu vrei sa cancelezi pentru ca ai considerat ca asiguratorul nu a fost corect cu tine, atunci poti face un complain direct la companie.

Cauta sau solicita adresa de la Customer Service si fa un mesaj unde mentionezi clar, in detaliu ce s-a intamplat, cand, cum si ca tu crezi ca ai fost incarcat la plata.

Chiar daca taxele erau deja mentionate in contract, dar tu nu le-ai sesizat, clasic, totusi poti avea sanse sa le schimbi. Mici, dar exista.

Si aici atentie! Retineti, notati numele tuturor celor cu care ati intrat in contact sau carora le-ati trimis mesaj.  Daca ati trimis vreo scrisoare, pastrati dovada de trimitere sau livrare.

Daca la final nu sunteti multumiti iar compania va ignora in totalitate, aveti posibilitatea sa mergeti cu cazul mai departe, la Financial Ombudsman Service, fara nicio taxa suplimentara! Este o companie care se ocupa de tot felul de claimuri. Personal n-am lucrat cu ea, nu o stiu direct, dar ea este cea care se ocupa de asemenea claimuri.

Ok, hai sa recapitulam!

Deci, dacă totusi aveţi de gand sa anulati polita de asigurare, atunci trebuie sa urmati pe scurt urmatorii pasi descrisi mai sus, ce va vor pregatii din timp pentru orice eventualitate:

  1. Aflati daca inca sunteti in perioada de reziliere gratuita – Cooling-Off Period

  2. Aflati cat de mult aveti de plata pentru cancelarea anticipata a asigurarii

  3. Interesati-va si aflati care sunt consecintele rezilierii contractului

  4. Verificati daca nu cumva exista si alte cai de urmat, alte solutii in afara celei de cancelare.

  5. Verificati daca nu cumva sunteti foarte aproape de terminarea contractului si daca acest contract are reinnoire automata

  6. Contactati Asiguratorul

  7. Comparati oferta primita cu alte oferte disponibile pe piata.

Cam acestia sunt pasii de urmat.

Multe informatii sunt disponibile si pe net. Cititi-le, nu mai dati crezare oricarui sfat.

Oricum, inainte de a face orice, ganditi-va bine la consecinte.

Numai bine.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.