Codurile de impozitare in UK

Codurile de impozitare in UK – Sau ce inseamna numerele si literele de pe Payroll

Voi incerca sa fac o prezentare cat mai clara a codurilor de pe payroll-urile noastre. La inceput, si eu ca majoritatea, am avut o gramada de intrebari referitoare la interpretarea codurilor. Am primit o multime de sfaturi, multe la distanta de ani lumina de adevar. Sper ca acum sa fac putina lumina si sa explic suficient de clar ce inseamna fiecare cod de impozitare in parte.

Tax-Codes-1

Pe fiecare payroll, inaintea sumei de plata veti observa un cod de taxare (Tax Code), sau mai simplu, cod de impozitare ce incepe in general cu un numar si se termina cu o litera (grup de litere)

Ce inseamna Numerele

Numerele dintr-un tax code reprezinta suma maxima pentru care nu veti plati impozit, pe perioada anului fiscal in curs.

In general, numarul mentionat se inmulteste cu 10, pentru a da suma totala neimpozitata.

Exemplu: Un angajat cu cod de impozitare 1185L poate castiga 11 850 GBP pe an fara sa plateasca impozit. Tot ce este peste aceasta suma se va impozita!

Exemplu: Cod de impozitare 1185L, dar venitul anual a fost de 20 000GBP. Se scade din 20.000 suma de 11.850 si rezulta 8.150 GBP pentru care veti plati impozit.

Situatia este putin diferita pentru cei ce au codul „K”.  Gasiti  mai jos detalii.

Plafon Impozitare in UK

Inainte de coduri va pun tabelul cu plafoanele de impozitare! Este bine de stiut.

Categorie Venit Impozitabil Nivelul de Taxare
Personal Allowance Up to £11,850 0%
Basic rate £11,851 to £46,350 20%
Higher rate £46,351 to £150,000 40%
Additional rate over £150,000 45%

Atentie, termenii folositi in acest tabel vor fi gasiti si in tabelul de mai jos, cu Literele, in coloana „Din ce se deduc taxele” !

Ca o concluzie, Personal Allowance este suma minima neimpozitata, sau salariul minim pe economie 🙂

Ce inseamna Literele

Literele din codul de impozitare reflecta situatia voastra actuala si cum va fi afectat venitul personal, Personal Allowance. Vedeti mai jos tabelul cu detaliile complete. Daca totusi aveti intrebari, lasati un coment sau trimiteti un mesaj folosind formularul de contact aici.

In coloana „Cand este acest cod folosit” veti vedea variantele si pentru angajatori! Explicatiile sunt asemanatoare, indiferent din ce parte privesti. Ideea e ca acesta este modul de gandire, interpretare si motivatie a angajatorilor.

Aveti adaugate o multime de linkuri la diferiti termeni. Poate nu-mi intelegeti romana si doriti sa cititi in engleza 🙂

Cod Din ce se deduc taxele Cand este acest cod folosit
0T Se deduce din tot venitul – nu se ia in calcul valoarea Personal Allowance Angajator (Employer AR) : Cand un angajat nu a adus formularul P45 sau nu a oferit destule detalii pentru a-i decide codul de taxare, sau cand acesta si-a consumat deja Personal Allowance

Angajat (Employee AT): Cand ati depasit deja Personal Allowance , sau  ati inceput un nou job si nu ati dus toate documentele solicitate.

BR Se deduce din intregul vanit la rata de  basic rate AR – Pentru al doilea job sau pentru pensionar

AT – Tot venitul tau din jobul prezent sau din pensie este taxat la rata basic rate (usually used if you’ve got more than one job or pension)

C Impozit dedus din veniturile obtinute in Welsh tax bands AR – Pentru un angajat ce-si are domiciliul de baza in Wales
C0T Se deduce din tot venitul. Nu se ia in calcul Personal Allowance AR – Cand un angajat a carui domiciliu de baza este in Wales, nu a adus P45 sau suficiente detalii pentru a se decide codul de taxare.
CBR Se deduce din intregul venit la rata de basic rate in Wales Pentru al doilea job sau pentru venitul din pensie
CD0 Se deduce din intregul venit la rata de higher rate in Wales Pentru al doilea job sau pentru venitul din pensie
CD1 Se deduce din intregul venit la rata de additional rate in Wales Pentru al doilea job sau pentru venitul din pensie
D0 Se deduce din intregul venit la rata de higher rate AR – Pentru al doilea job sau pentru venitul din pensie

AT – Tot venitul tau din jobul prezent sau din pensie este taxat la rata higher rate (de obicei folosit daca ai mai mult de un job sau venituri din pensii suplimentare!)

D1 Se deduce din intregul venit la rata de additional rate AR – Pentru al doilea job sau pentru venitul din pensie

AT – Tot venitul tau din jobul prezent sau din pensie este taxat la rata additional rate (de obicei folosit daca ai mai mult de un job sau venituri din pensii suplimentare!)

L La nivel de basic, higher and additional rates depinde de suma totala primita si taxabila AR – Codul este pentru un angajat ce este indreptatit sa plateasca impozitul in functie de venit si de suma neimpozitabila din Personal Allowance
M La nivel de basic, higher and additional rates depinde de suma totala primita si taxabila AR – Pentru un angajat care a primit o parte din veniturile Personal Allowance ale partenerului de viata, sot-sotie, ruda.

AT – Marriage Allowance: Cand ai primit un transfer de 10% din Personal Allowance- ul partenerului. Asta e tare :)) Cate as mai avea de spus despre legea asta! Poate intr-un alt articol.

N La nivel de basic, higher and additional rates depinde de suma totala primita si taxabila AR – Pentru un angajat care a transferat o parte din veniturile Personal Allowance catre partenerul de viata, sot-sotie, ruda.

AT – Marriage Allowance: Ai transferat 10% din venitul tau de baza Personal Allowance catre partenerul de viata.

NT Nu se deduc niciun fel de taxe! AT – Este un caz deosebit! , ca exemplu muzicienii self-employed si scutiti de taxe PAYE – Pay As You Earn (platesti pe masura ce castigi)

AR – Nu platesti niciun fel de taxe pe acest venit

S Impozit dedus din veniturile obtinute in Scottish tax bands AR – Pentru un angajat ce-si are domiciliul de baza in Scotland

AT – Tot venitul tau din jobul prezent sau din pensie este taxat la rata rates in Scotland

S0T Se deduce din tot venitul. Nu se ia in calcul Personal Allowance AR – Cand un angajat a carui domiciliu de baza este in Scotland, nu a adus P45 sau suficiente detalii pentru a se decide codul de taxare.

Cand ati depasit deja Personal Allowance , sau  ati inceput un nou job si nu ati dus toate documentele solicitate pentru a vi se putea decide codul de taxare.

SBR Impozit dedus din veniturile obtinute in basic rate in Scotland AR – Pentru al doilea job sau pentru venitul din pensie

AT – Tot venitul tau din jobul prezent sau din pensie este taxat la rata  basic rate in Scotland (de obicei folosit daca ai mai mult de un job sau venituri din pensii suplimentare!)

SD0 Impozit dedus din veniturile obtinute in intermediate rate in Scotland AR – Pentru al doilea job sau pentru venitul din pensie

AT – Tot venitul tau din jobul prezent sau din pensie este taxat la rata intermediate rate in Scotland (de obicei folosit daca ai mai mult de un job sau venituri din pensii suplimentare!)

SD1 Impozit dedus din veniturile obtinute in higher rate in Scotland AR – Pentru al doilea job sau pentru venitul din pensie

AT – Tot venitul tau din jobul prezent sau din pensie este taxat la rata higher rate in Scotland (de obicei folosit daca ai mai mult de un job sau venituri din pensii suplimentare!)

SD2 Impozit dedus din veniturile obtinute in top rate in Scotland AR – Pentru al doilea job sau pentru venitul din pensie

AT – Tot venitul tau din jobul prezent sau din pensie este taxat la rata top rate in Scotland (de obicei folosit daca ai mai mult de un job sau venituri din pensii suplimentare!)

T La nivel de basic, higher and additional rates depinde de suma totala primita si taxabila AR – Cand HMRC trebuie sa revada documentele sau are nevoie de informatii suplimentare despre angajat.

Tax Code-ul vostru include si alte calculatii pentru a obtine Personal Allowance, de exemplu, a fost redus pentra ca venitul vostru anual estimat este mai mare de 100.000GBP… annual income is more than £100,000 – cred ca pentru noi codul asta poate fi scos din lege 🙂

Daca aveti coduri de urgenta (Emergency tax code) ‘W1’ sau ‘M1’ la sfarsitul codului

Sunt cazuri in care veti fi taxati cu coduri de urgenta, daca:

  • ati inceput un nou job si nu ati dus P45 de la angajatorul anterior, sau daca nu ati putut oferi suficiente informatii angajatorului.
  • Lucrati pentru cineva, un angajator, dupa ce inainte ati fost Self-Employed
  • Luati in plus ceva beneficii sau Pensie de Stat

Codurile de urgenta cele mai folositie sunt:

  • 1185 W1
  • 1185 M1
  • 1185 X

Partea buna e ca aceste coduri de urgenta sunt temporare! Vor fi modificate imediat ce v-ati rezolvat problemele cu actele. In acelasi timp veti primii inapoi si contravaloarea sumelor platite suplimentar.

Daca aveti un ‘K’ la inceputul codului

Asta e o mizerie de cod, greu de explicat. Din fericire, nu-l veti intalni prea usor!

Tax Code-ul cu litera „K” la inceput inseamna ca aveti venituri ce nu se incadreaza in nicio alta categorie de taxare si nu este alta metoda de taxare decat acest stupid „K”, iar taxele datorate valoreaza mai mult decat venitul minim pe economie neimpozitabil, Personal Allowance.

Pentru multi, acest lucru se intampla cand:

  • platesti taxele pe care le datorezi din anul precedent pentru salariu sau pensie.
  • primesti beneficii pentru care trebuie sa platesti taxe –  state benefits sau company benefits

Angajatorul sau cei care va platesc pensia, vor lua taxele pe care nu le-ati platit la timp – chiar daca alta organizatie va plateste cu venituri neimpozitabile!!! 

Angajatorii sau cei care va platesc pensia pot lua mai mult de jumatate din sumele pentru care deja au fost platite taxe sau pensii, folosing acest code „K” !

Exemplu: Un angajat cu tax code K475 si un salariu de £27,000 va trebui sa plateasca impozit pe intregul venit cumulat cu datoria initiala: £31,750 (£27,000 plus £4,750)

Am mai scris despre asta si probabil o sa revin intr-un alt articol: UK nu te va face NICIODATA bogat! Iluzia ca avem de toate este a celor care nu au avut nimic inainte.
Din pacate, mai mult decat sa „traiesti ca sa muncesti” aici in UK , nu ai ce face!
O sa incerc sa desfintez acest mit al Marii Britanii extraordinare, intr-un alt articol.

Pentru moment, sper ca sunteti multumiti.
Mai clar de atat nu am cum sa va explic codurile si nici nu cred ca le veti gasi mai in detaliu. Ok, floricele n-o sa va adaug in mesaj, deci sa nu cereti.

Daca pricepeti perfect.

Daca nu, intrebati! Nu va mai dati cu parerea aiurea ca nu e cazul. Nici eu nu inventez sau va dau sfaturi personale. Toate sunt date, fapte sau informatii clare, publicate chiar pe site-urile de specialitate.

Bafta si succes la bani… banii din salariu! 🙂

2 gânduri despre “Codurile de impozitare in UK

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.