Cum sa facem un CV in UK

Pentru ca multi m-au intrebat si multi altii au cautat raspunsuri pe net, incerc sa raspund eu la aceasta intrebare. In primul rand greu gasesti asemenea sfaturi gratis! In al doilea rand sfaturile de pe net sunt foarte generale, deci hai sa vedem cam ce vor englezii!

 

cv100_4.jpg
Sursa foto

Fac cateva mentiuni: In UK CV-ul nu este foarte important! De ce?

In primul rand angajatorii britanici nu iau in considerare mai nimic din experienta anterioara, mai ales daca nu a fost obtinuta in UK!

Certificatele de alta nationalitate nu vor fi acceptate daca nu au corespondent direct in UK. Pentru asta este indicat sa apelati la NARIC pentru a va echivala diplomele in format UK. Aveti grija, NARIC echivaleaza doar diplomele de licenta, bacalaureat si facultate. Nu echivaleaza certificatele suplimentare.

La angajare important este sa ajungi la interviu! (si despre asta o sa scriu un alt articol). Acela este pasul critic. Daca esti acceptat la interviu vei trece la etapa urmatoare, testarea. Deci CV-ul este doar un mod de contact, nu centrul de referinta.

Revin la CV. Cum si ce reprezinta un CV in UK?

Scrierea unui CV poate fi o activitate stresanta, mai ales mai ales cand il incepi de la zero… Şi, deşi nu există nici o soluţie one-size-fits-all CV perfect, acestea trebuie să fie întotdeauna clar formatate şi suficient de scurte pentru un recruiter pentru a il citi rapid – şi cel mai important – sa fie adaptate la rolul pentru care aplici.

Nu esti sigur de unde sa il incepi? Iată câteva reguli de bază despre cum să scrie un CV:

Ce informaţii trebuie să includ pe CV-ul meu in engleza?

CV-urile nu trebuie să fie niciodată facute ca o lista de caracteristici, dar există câteva lucruri pe care ar trebui să le conţină întotdeauna:

Detalii personale: aceasta poate parea evident, dar veti fi surprinsi sa vedeticet de mulţi oameni uita să includa numele, e-mail, numărul de telefon şi adresa. Pentru a evita asemenea situatie, asigurați-vă că acestea sunt prezentate în mod clar în partea de sus a CV – ului. „Curriculum Vitae” este un titlu inutil ! Numele tău nu este.

Declaraţie personală: cum este primul lucru care este indicat pe CV, o declaraţie personală este partea esenţială care va scoate CV-ul in evidenta si va face diferiti de alti aplicanti. Aceasta explică cine esti, ceea ce oferiţi şi ceea ce căutaţi. Scopul este de a dovedi ce esti potrivit într-un paragraf scurt şi succint.

Experiență in activitate: această secţiune ar trebui să includă toate experienţa dumneavoastră de lucru relevante, enumerate incepand cu ultima, actuala pozitie. Include job titlul, numele organizaţiei, dată în post şi responsabilităţile dumneavoastră cheie. (Observatie cheie: aici nu as baga foarte multe detalii, lasati angajatorul sa fie curios si sa puna intrebari!!! Detaliile trecute de tine s-ar putea sa nu intereseze iar angajatorul va trece peste.)

Realizări: Aceasta este sansa ta de a arăta modul în care experienţa anterioară ţi-a creat deprinderile necesare pentru a vă face un candidat potrivit. Listati-va toate abilităţile relevante și realizări (adaugati la fiecare si ceva exemple) şi explicati clar cum le-ati aplica in noua pozitie.

Studii: Experienţa educaţională şi realizările ar trebui enumerate aici, împreună cu data, tipul de calificare şi/sau gradul la care ai ajuns – deşi anumite părţi ale educaţiei pe care le include CV-ul vor depinde de situaţia voastra personala. De exemplu, dacă aveţi realizari profesionale mai mari decât experienţă de muncă, punând un accent pe această secţiune este o idee bună.

Hobby si interese: nu întotdeauna trebuie să incluzi Hobby-uri si interese în CV, dar menţionându-le pe cele relevante ar putea sa va sustina abilităţile şi vă ajută sa iesiti in evidenta, să nu mai spunem ca pot deveni subiecte interesante de comentat in timpul interviului. Apropo, nu spuneti ca va place sa stati la barfa cu prietenii pe chat ca nu va aduce nici un plus CV-ului vostru! Deci daca hobby-ul nu aduce un plus experientei, pozitiei cerute, jobului in sine, nu-l mentiona!!! Orice informaţii suplimentare, cum ar fi motivele pentru care vreti o schimbare de cariera sau motivele unor gauri in perioada voastra de angajare, de asemenea, ar trebui să fie incluse în CV.

Ce cuvinte ar trebui să includă CV-ul meu in UK?

Stiu ca alegerea celor mai potrivite cuvinte dintr-un CV este dificila – mai ales atunci când incercati sa potriviti o mulţime de aptitudini şi experienţe într-un document scurt.

Aici , la naiba, voi trece cuvintele in engleza, pentru ca traducerea lor din romana poate arata altfel – cautati pe google traducerea, daca nu le intelegeti. De fapt ce vorbesc eu??? Vreti CV in engleza si nu puteti traduce cativa termeni generali?!

Cuvintele-cheie adecvate pentru CV-ul ar putea include:

 • Accurate
 • Adaptable
 • Confident
 • Hard-working
 • Innovative
 • Pro-active
 • Reliable
 • Responsible

În plus faţă de folosirea cuvintelor potrivite, ar trebui, de asemenea, sa veniti si cu ceva sustenabil, cu ceva explicatii. Nu numai ca aceste abilităţi vor fi identice cu a altora, dar explicatiile voastre va vor ajuta sa le scoateti in evidenta. La urma urmei, oricine poate spune ca este „Hard Working” – dar nu toată lumea poate dovedi aceasta.

Ce ar trebui să evit intr-un CV in UK?

Atunci când este vorba de CV in Marea Britanie, există anumite cuvinte şi expresii care ar trebui să încercaţi sa le evitati (asta e un subiect sensibil, pentru ca britanicii sunt foarte sensibili ei!) – şi acestea constau în cea mai mare parte in cuvintele clisee, clasice.

Nu numai ca utilizarea lor risca sa duca la iritarea persoanei responsabilă cu angajarea ta, dar ai putea, de asemenea, sa ajungi bagat in groapa comuna cu ceilalti candidati. Deşi toţi recruterii vor avea propriile lor pasarele pe creier, uitati doar câteva dintre cuvintele cel mai prost vazute intr-un CV in Marea Britanie: (veti vedea ca sunt opuse stilului utilizat in Romania!)

 • Excellent communication skills
 • Goal driven
 • Flexible
 • Motivated
 • Multi-tasker
 • Independent
 • Detail oriented
 • Self-motivated

Lor nu le place sa va vada laudandu-va ca sunteti buni in comunicare, pentru ca ei nu sunt! Flexibili, dispusi la eforturi, multi task, motivati??? NU, pentru ca ei nu sunt! In principiu ei stiu doar sa se planga, sa astepte ordine si sa barfeasca pe la colturi, iar daca vrei sa stai de vorba cu ei iti vor trimite un sms!

Ca o observatie, puteti folosi ceva din cuvintele mentionate mai sus, doar daca sunt cerute chiar de ei in fisa postului.

Cum ar trebui să-mi prezint CV-ul meu?

CV-ul este primul lucru pe care un angajator inteligent il va cauta atunci când face angajari pentru un post vacant, iar prima impresie va decide daca va sta sa-l citeasca in detaliu.

Chiar în cazul în care abilităţile voastre se potrivesc perfect pozitia oferita, un CV murdar şi confuz, probabil, nu va obţine o studiere atenta in detaliu. Pentru a va asigura o imagine potrivita (personala şi a abilităţile voastre) în cea mai buna lumina, intotdeauna va trebui sa:

 • Păstraţi-l scurt şi succint – două pagini A4 (nu foi) vor fi aproape întotdeauna suficiente.
 • Alegeţi un font clar, profesionist, pentru a va asigura că CV-ul poate fi citit cu uşurinţă (lăsaţi caracterele „arta” sau „Comic Sans”, astea figuri din anii 1990)
 • Organizati-l într-o ordine logică, cu spaţiere suficienta, aerisita şi clara pe secțiuni si  rubrici (ex. Experienţă in Munca, Educaţie, etc)
 • Ordonati experienţa şi educaţie în ordine cronologică inversă pentru a evidenţia experienţa şi cele mai recente realizări
 • Nu in ultimul rand, verifica-ti gramatica şi ortografia bine

Ultimele sfaturi pentru un CV in UK

Odată ce aţi pus cap la cap un CV – nu presupuneti că ati terminat treaba!

Fiecare loc de muncă este diferit şi, în consecinţă, realizarea unui CV este vital pentru a iesi in evidenta. Editaţi-l în conformitate cu fişa postului ori de câte ori aplicati pentru un post, şi asigurati-va ca se potriveşte specificaţiilor jobului de fiecare dată.

Scoateti in evidenta ca sunteti cel mai potrivit pentru job, subliniind urmatoarele:

 • Abilităţi specifice pe care le oferiti angajatorului
 • Realizările si activitatile relevante jobului
 • Activitatea si experienta in acelasi domeniu
 • Calităţi personale care va fac cel mai potrivit pentru acea pozitie
 • Aratati ca ati inteles cerinţele jobului.

Unui angajator ii vor trebui in medie 7 secunde, conform statisticilor, DOAR 7 SECUNDE ! sa va salveze CV-ul sau sa treaca peste el! Asta inseamna ca, crearea unui CV succint, clar este absolut vital, daca vreti sa fie luat in considerare si sa conduca ulterior la un interviu face-to-face.

Exemplu de CV:

copy of keith h. sim

keith h. sim

Si pentru ca am gasit ceva interesant, va adaug mai jos cateva tips-uri foaaarte utile! Le las in engleza, asa cum le preiau de pe site-ul lor, in fond viitorul vostru CV va fi in aceeasi limba :).

15 Sfaturi utile in realizarea unui CV clasic, in Marea Britanie!

 • Place your contact details: on top of your CV, not only state your contact details but also your e-mail address, your LinkedIn and Twitter account, as long as you use it professionally, or your website URL.

 • Use a professional e-mail address: supergirl123@hotmail.com is not very representative.

 • Photo, yes or no?A face is easier to remember between the pile of CV’s but make sure the photo is professional, representative and clearly visible. Don’t you have a picture like this, or not? Ask your closer circle what they think or just don’t use it.

 • Use hyperlinks in your text: for example to your LinkedIn profile or to a blog or projects you have realized and have online. Select the text that you want to link, click on the right mouse button and choose “hyperlink”. Then fill in the URL of the site you want to link. Note: too many hyperlinks will make your text unreadable and thus will have an adverse effect.

 • Only include relevant working experience in your CV: An employer in the communication sector might not be interested that you have worked as a shelf stacker. Don’t you have a lot of work experience and are you afraid that your CV will be too short? Just spent more time on extra activities. Maybe you have worked for the school paper or you are very good at Photoshop?

 • Be honest: There is nothing wrong with over-colouring your CV but never lie. It can come out in the job interview or even after you have been hired. If you still have to apply for other jobs afterwards, this is never a good reference.

 • Make a basic CV: Write down everything you have done including languages, computer skills and hobbies. Then adjust your CV for every job so that it fits the function requirements in the vacancy.

 • Do not make it too long: Even though you have done a lot for the past few years, you cannot put everything in your cv. It has to fit on two sides.

 • Make sure it is clearly aid out: is everything neatly lined out? Does it look clear? Do you have the same enumerations signs everywhere? The lay-out of your CV gives the first impression even before somebody reads your CV. Do not use undue fonts because it distracts from the content.

 • 10. Put your name in the header of the document: double click in the top of the document where you cannot write. Insert a header text and write for example curriculum vitae (your name). Handy when the HR-employee mixes up CV’s

 • Print your CV: So that you can see if it still looks good this way.

 • Avoid errors: let somebody who is good at texts read your cv. Just like writing a cover letter, you have become a bit word blind in the end. Somebody else can pick the little mistakes out.

 • Are you all ready? Save the result as a pdf, this way nobody can change it anymore. It looks way better as well. Use a practical name.

 • Is your LinkedIn profile still up to date? You have sent a great CV but is it still coherent to what is on your profile? It does not have to all be the same but a future employer should be able to recognize you. Therefore, use the same photo and try to let the purpose shine through.

 • Look at your last tweets: just check, If you have included your twitter profile on your CV, there is a big chance that a member of HR has taken a look at it. Make sure that your last tweets do not show how big your hangover is and how hard you can curse.

Deci, v-au fost utile sfaturile?
Va este efortul meu de ajutor?

Un coment sau macar un like la pagina mea de facebook  facebook.com/stauinuk ma va bucura. Daca vreti sa fiti informati in timp real cu ce postez, subscribe la pagina mea de blog https://stauinuk.wordpress.com/

Succes!

Un gând despre “Cum sa facem un CV in UK

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.