Am vazut si Britanici… „fericiti”!

Nu pot sa nu scriu nimic despre asa ceva. Sunt roman si asta-mi cheltuie toti banii!

10154280_445473948921780_2906856038288836515_n.jpg

Uite cum m-a blocat pe mine stilul de viata si mentalitatea unor cetateni britanici pur-sange… nascuti, crescuti in UK. Am reusit sa discut cu mai multi si multe chestii am cules… multe chestii personale interesante pe care, din motive bine intelese, nu le voi comenta, cu exceptia unui singur subiect comun: banii! 🙂 Uf ce sensibil subiect. Au, au ce doare! Dau doar 2 exemple.

Caz Nr.1 – La naiba, ii mentionez ca la spital, ptr mine sunt cu adevarat niste cazuri de studiu!

El: Sotul – Varsta 66 ani / Ocupatie Pensionar / Casatorit  cu acte/ Bani economisiti de cand s-a angajat prima data: peste 350 000 GBP / Plateste in casa cheltuielile lunare impreuna cu Sotia

Ea: Sotia: – Varsta 55+ (n-a spus clar 🙂 ) / Ocupatie Propria afacere in IT / Casatorita cu acte/ Bani economisiti de cand s-a angajat prima data: „La fel” … nu a mentionat suma dar a generalizat. / Plateste in casa cheltuielile lunare impreuna cu Sotul ei.

Impreuna au o casa si un autoturism. Relatia lor bazata pe … existenta unui copil.

Copii: Baiat – Varsta 33 ani / Ocupatie Lucreaza in Editare Video / Casatorit / Banii nu m-au interesat. Nu locuieste cu parintii. Sta cu sotia lui, casatoriti cu acte.

Caz Nr.2

El: Sotul – Varsta 63 ani / Ocupatie Angajat la Firma de Consultanta / Casatorit  cu acte / Bani economisiti de cand s-a angajat prima data: peste 430 000 GBP / EL plateste in casa cheltuielile lunare: curent, impozite, taxe.

Ea: Sotia: – Varsta 56 (asa am dedus ) / Ocupatie – n-am retinut! / Casatorita cu acte/ Bani economisiti de cand s-a angajat prima data: „La fel ca sotul” … nu a mentionat suma dar a generalizat. / EA plateste in casa rata la casa (mortgage)

Impreuna au o casa si un autoturism. Relatia lor bazata pe … existenta copiilor!!!

Copii: Un baiat si o fata, fiecare la casa lui.

Fac cateva observatii:

  • cand spun Casatoriti cu Acte e mare lucru! Multi britanici stau in concubinaj o viata intreaga impreuna cu partenerul, fara sa scoata acte oficiale.
  • Bani economisiti – reprezinta suma totala stransa incepand de la obtinerea primelor venituri personale.
  • Platile lunare sunt platile efectuate strict de fiecare individ din propriul venit lunar.
  • Relatia lor… exact cum s-au exprimat singuri!

Am stat ceva pana sa-i intreb, ce naiba doar sunt roman, cum au facut, cum au reusit sa economiseasca asemenea sume!!! Raspunsul a fost simplu: NU AU CHELTUIT NIMIC in plus pe luna!!! Repede matematica mea a strigat: angajat de la …20 de ani, desi toti muncesc de la 16, dar deh, rotunjim, pana la 60 de ani sunt 40… cu 12 luni pe an, 480 luni. Deci impartim 420 000 (luata suma ca o medie), la 480 de luni si ne da… 875 GBP economie pe luna. La un salariu minim (desi nu mai aveau minim de 30 de ani!), dar la un salariu MINIM de 1200 GBP pe luna , deducem economiile si ne raman 325 GBP de cheltuit lunar. Efectiv reprezinta minimul de plata fara asigurare auto, RO tax, bautura sau femei… pur si simplu oamenii si-au luat salariul, au platit ce aveau de platit pe luna, cota lor in casa! si restul in banca…. O VIATA INTREAGA!!!

Bine, eu am cam ramas fara aer, nu din invidie, nu ma caracterizeaza asa ceva, ci din curiozitate si uimire! Am reusit dupa cateva secunde sa-i intreb: si ce aveti de gand sa faceti acum? Proiecte de viitor, sa investiti, sa cheltuiti, sa dati de pomana…?

Raspunsul …(fuck this shit) a fost simplu: NIMIC! Nu au nici macar un proiect de viitor.

Primul cuplu da, calatorea de doua ori pe an, cate o saptamana in diferite locuri din lume si atat. Pe ei i-am cunoscut intr-o imprejurare care ne-a tinut impreuna peste 7 ore cu mai multe pahare de vin in fata. In toata aceasta perioada, sotia lui a stat cu el maxim 1,5 ore…(din care 1 ora a dormit), in rest a stat cu un alt grup, in afara razei noastre vizuale 🙂 Pe el il durea, cred eu, doar prin basca pe care n-o avea. Am intrebat pe unde umbla sotia lui si mi-a raspuns ca nu stie si ca oricum nu prea vrea sa stie.

Al doilea cuplu, nu calatoreau pentru ca munca lui il cam tinea departe de casa. El nu cheltuia nimic pe luna, in afara cheltuielilor lunare necesare casei. Ea… pe ea n-o interesa decat sa achite rata la casa. Dar da, el avea o problema! Sa-si faca testamentul, sa-si asigure banii de inmormantare si taxele aferente acesteia. ATAT!

Deci… eu inca incerc sa respir, s-a oprit planeta s-au m-am dat eu jos din ea acum??!

Ce nu stiu multi din legislatia Britanica, si aici va rog sa cititi cu atentie, este ca statul britanic este foaaarte inteligent: tot ce da ia inapoi! Mai devreme sau mai tarziu.

Daca in timpul vietii ai acumulat o suma oarecare, inclusiv o casa, toata lumea va fi fericita. Vine vremea pensiei si vei avea din ce sa-ti platesti asigurarile si cheltuielile de asistenta sociala, daca ai nevoie. Sa nu credeti ca sunt GRATIS!!! Niciodata! Daca insa nu vrei sa platesti sau nu mai ai bani in cont, dar mai ai casa in care locuiesti, prima data statul ii va solicita unui alt membru al familiei (daca exista), sa te sustina financiar, iar daca acesta refuza, statul iti va prelua tie toate bunurile si iti va asigura cheltuielile din fondul de stat. Ulterior, daca statul considera ca fondurile obtinute de pe urma ta nu vor fi suficiente, vor soma membrii de familie existenti sa te sustina financiar or isi vor pierde si ei parte din bunuri!

In plus, daca dupa decesul tau lasi mostenitorilor bani sau bunuri imobiliare, acestia trebuie sa plateasca o taxa pentru obtinerea acestora. Atentie! Orice mostenire primesti, trebuie sa platesti mai intai 40% din valoarea mostenirii CASH, ca apoi statul sa-ti elibereze banii din cont sau proprietatea! Deci daca primesti 400 000 gbp mostenire, mai intai platesti tu 160 000 gbp in CASH! (40%) din suma, dupa care statul iti elibereaza banii primiti! Legea a fost gandita pentru sistemul si mentalitatea britanica: ei nu dau nimic familiei in timpul vietii. Daca mai ramane ceva, lasa tot doar mostenire!

Daca insa nu vei ramane cu mai nimic pana la pensionare, nici bani, nici casa, nici rude, statul iti va asigura din oficiu un minim de „care assistance” necesar pana la deces.

De aici si scenele in care vezi pensionari abia respirand, coborand din super-masini. Isi cheltuie banii pe cele mai scumpe investitii, astfel incat sa fie nevoit statul sa-i suplimenteze nevoile.

I-am intrebat si pe ei: Voi stiti ca statul va poate lua tot? Raspunsul a fost instant: Da, de aceea ne facem testamentele si economisim bani, pentru a avea din ce sa ne platim nevoile medicale, la pensie. Deci muncesc o viata, economisesc o viata, ca sa-mi platesc medicamentele si caruciorul de handicap la pensie… E ceva ce n-am prins ?!

Sa-nteleg ca asta este occidentul mult visat? Oare pentru asta striga prostovanul de votant cu 4 clase cand cere sa fie si la noi ca afara? Asta ne dorim noi in ascuns si nu spunem? Asta e conceptul de familie pe care trebuie sa-l intelegem? Asta este genul de exemplu pe care noi, natie de „tigani si emigranti”, trebuie sa-l urmam?

WTF!!! Pentru mine nu.  Am inceput sa-mi caut sfoara sa-mi leg pachetele… Daca la asta ne duce educatia occidentala, intr-o societate conservatoare si cu un sistem atat de bine organizat, mai bine plec inapoi in Romania, in tara aia despre care, cativa analfabeti inteligenti, spusesera pe facebook ca a ramas plina de idioti si sarantoci. Acolo ma voi duce si voi incerca sa-i ajut pe ei, sarantocii si idiotii mei, daca aici nu am reusit acest lucru.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.