No-Deal Brexit si Viata de Dupa. Ce si Cum ne va putea afecta!

Ce este Brexit?

Hai s-o luam cu inceputul lui groaznicul! 🙂 Tot ce veti citi mai jos sunt parerile mele personale, urmare a tot ce am gasit pe net, studiat personal si analizat din punct de vedere financiar. Am facut un studiu gen „analist politic sau financiar”. Nu e greu, oricine-l poate face! Dar cere timp, atentie, ore/zile de citit si studiat, luat pulsul pietei, contact cu oamenii, etc. Incercati, veti avea mari surprize!

download.jpg
NO DEAL BREXIT: Follow us for a special series of what a no-deal Brexit could mean (Image: Getty/Express)

Deci, care este groaznicul? Raspuns corect: Brexitul!

Ce este Brexitul? Pe scurt, este prescurtarea de la British Exit si se refera la deciza luata de UK in urma referendumului din 23 Iunie 2016, de a parasi Uniunea Europeana.

De ce iese Marea Britanie din Europa

Votul a fost tinut in Anglia, Tara Galilor (Wales), Irlanda de Nord si Scotia, dar n-a fost unanim! Respectiv pro Brexit astfel: Anglia 53.4%, Wales 52.5%, Irlanda N 44.2%, SCOTIA 38.0%.  Per total, UK a votat pro Brexit 51.9%… cam la limita!

Cine a votat pentru Brexit?

Imi pare cunoscut scenariul… oare? Majoritatea alegătorilor pro-Brexit au fost batranii, pensionarii,  persoane din clasa muncitoare low level si alegători din Anglia rurală (sau de la tara, cum se spune). Aici a intervenit teama de schimbare, frică de libera circulaţie a imigranţilor şi refugiaţilor.

Nu vi se pare scenariul cunoscut si la noi? Cum si cine voteaza si cine castiga alegerile?!

Pana la urma cum s-a ajuns la Brexit?

Cine a solicitat referendumul pentru Brexit? Fostul Prim Ministru Britanic, David Cameron, ce pe motive politice, dorind o sustinere mai mare din partea populatiei, a ridicat la fileu acest referendum! Rezultatul insa i-a dat cu mare virgula, nici el si nici echipa lui politica nu se astepta ca in urma unor afirmatii false sau deformate facute in media, populatia sa voteze in majoritate pentru iesirea din UE. Ce a urmat? Demisia in ziua urmatoare. Deh, e greu sa-ti asumi intreaga responsabilitate.

Declaratia lui Cameron imediat dupa demisie:

“I don’t regret calling the referendum. I made a promise in the election to call the referendum,” Cameron said Monday night, popping up out of his car to speak with reporters. “Obviously I’m very concerned about what’s happening today but I do support the prime minister in her efforts to try and have a close partnership with the European Union. It’s the right thing to do and she has my support.” Sursa NBCnews

Apropo, va amintiţi statisticile cautarilor englezilor pe Google „Ce este Brexit?” a doua zi după ce au votat pentru el?

Ce intelegeri se vor face?

In fine, au urmat dezbateri, scandaluri politice in Parlamentul Britanic, schimbari de opinie si alte demisii sau numiri noi in functii cheie.

S-a ajuns si la varianta de propunere pentru un alt referendum, urmare a informarii corecte a populatiei, dar proiectul a cazut.

Procesul de iesire din UE a inceput deja, din 29 Martie 2017, UK avand la dispozitie 2 ani sa decida impreuna cu UE in ce mod si cat de agreabila se va face despartirea. Termenul limita este 29 Martie 2019 !!! Deci peste o luna si cateva zile!

Acum lupta se tine pe modul in care va iesi UK din Europa. Variante au fost propuse de Theresa May, noul PM ce l-a inlocuit pe Cameron, discutate cu UE dar neaprobate de Parlamentul Britaninc!!! Deh, sunt si caposi.

Intr-un final, in Noiembrie 2018 s-a reusit realizarea unui proiect de divort elegant, prin care UK va mai ramane inca 2 ani in UE, britanicii si imigrantii vor avea inca aceleasi drepturi iar iesirea, initial hotarata pentru 2020 sa fie impinsa ptr 2021. Proiectul il puteti gasi aici… sunt 585 de pagini! Toata lumea a fost fericita, UK si EU mai respirau putin, dar surpriza! In 15 Ianuarie 2019, Parlamentul Britanic REFUZA proiectul ca fiind o amanare pe care populatia tarii n-o mai poate accepta. Ah politica asta…

Si ce mai urmeaza acum? Conform datei initiale de iesire, 29 Martie 2019 devine ziua marcata cu rosu in calendarul britanicilor! Daca pana la aceasta data nu se va incheia acordul, singura iesire din UE va fi printr-un „No Deal Brexit”, adica iesire fara o intelegere prealabila… si asta va suna interesant 🙂

Mda, ar mai fi o sansa pentru May sa conteste si anuleze Articolul 50, cel ce a confirmat referendumul si sa zica ” Nu s-a intamplat nimic niciodata!” Dar ce se va intampla cu milioanele de britanici ce au votat pro iesire? Greu, da, va fi greu!

Una dintre problemele politice cele mai spinoase cu care se confruntă negociatorii Brexit-ului, a fost si a ramas „drepturile cetăţenilor UE care trăiesc în Marea Britanie şi cetăţeniilor UK care trăiesc în UE”. Conform Migration Watch UK referitor la rata de migrare neta in tara si in strainatate, in 2015 erau 3,3 milioane de migranti EU care trăiesc în Marea Britanie , comparativ cu 1,2 de milioane de migranti UK ce trăiesc în UE. Lupta se da intre majoritatea parlamentara si opozitia din parlamentul britanic.

De ce? Partidele de guvernamant solicita UE sa pastreze drepturile cetatenilor britanici ce locuiesc in UE neatinse. Problema este alta! Opozitia a atras atentia unui fapt bine stiut: da, sunt 1,2 milioane de britanici in UE, dar mai mult de o treime din ei sunt pensionari! In schimb privind la cetatenii UE din UK, acestia in majoritate sunt forta de munca pura, activi la locurile de munca, deci? Cine castiga? Europa ca tine pensionarii UK, sau UK ca tine forta de munca a UE?

Ca o concluzie, ori UK accepta plata datoriilor si taxelor de iesire din UE , in valoare de aproape 75 miliarde Euro, ori se declara Non Platitoare si isi inchide portile fara nici un acord, rezultand No Deal Brexit, sau altfel spus o forma de Hard Brexit.

Deci… Efectele Brexitului No-Deal, plusuri si minusuri.

Voi enumera mai jos cam tot ce vad si cred eu ca va fi afectat.

 1. GBP isi va pierde din putere pe piata monetara internationala
 2. UK va iesi din Spatiul Schengen. Granitele vor fi inchise iar trecerea lor va putea fi facuta doar pe baza pasaportului international.
 3. Granita cu Irlanda va ramane singura deschisa, devenind in opinia multora, poarta de intrare pentru piata neagra a traficului de „orice”
 4. Importul si exportul produselor in si din UK, va fi taxat conform legislatiei Non UE, respectiv WTO (World Trade Organization – taxe de pana la 60% la orice produs!)
 5. Relaţiile economice între Bruxelles şi Londra vor fi reglementate de regulile Organizaţiei Mondiale a Conerţului (OMC), mai puţin avantajoase decât dispozitivul actual, bazat pe libera circulaţie a bunurilor. Rezulta o crestere majora a returilor in UK.
 6. India, o mare putere comerciala va avea de castigat in relatia cu UK. Nemaifiind limitata de legislatia vamala a Europei, UK va putea deschide larg portile Indiei. (in fond se prevede ca India va conduce lumea in 50 de ani!)
 7. Economia UK va fi usor dezechilibrata la inceput, dar gravitatea se va accentua pe termen mai lung.
 8. Datorita preturilor crescute pentru importuri, preturile din raft vor creste substantial.
 9. UK nu va mai ramane poarta de intrare in Europa a importurilor din China, USA sau India, lucru ce va duce la o reorganizare a tarilor exportatoare catre alte intrari, evitand UK.
 10. Marile firma investitoare in UK au inceput un plan de retragere, gen contingency plan, prin care vor sa-si mute sediile principale, inclusiv punctele de lucru in Irlanda, Germania sau Franta.
 11. Reducerea numarului de locuri de munca, in special pentru joburi low-end, fara specializare.
 12. Criteriile de angajare se vor inaspri. Selectia angajatilor va fi mult mai drastica.
 13. Cetatenii din UK sau rezidentii UK se vor angaja foarte greu in EU, datorita actelor si certificatelor necesare unei persoane venind dintr-o tara Non UE.
 14. Legislatia UK, partea buna, nu va mai fi influentata de cea Europeana, putand sa-si exercite drepturile ca si in trecut. Parte proasta, nu va mai putea obtine compensatii din partea EU.
 15. Actele de identitate emise in UK nu vor mai fi recunoscute in EU sau EEA, daca nu vor avea si anexele solicitate de EU, respectiv Carnetul de Conducere va avea nevoie de un IDP (International Driving Permit), Asigurarile de orice fel vor necesita un Green Card.
 16. Vor putea aplica pentru rezidenta doar cei intrati in UK pana la data de 29 Martie 2019. Mi-e teama sa nu se ceara o perioada minima de stationare in UK, gen sa avem minim 2-3-5 ani deja in UK, inainte de Brexit
 17. Vor fi eligibili pentru rezidenta cei care vor face dovada unui cont bancar si loc de munca in UK
 18. Mi-e teama de cate am mai auzit, dar britanicii se pot intoarce impotriva imigrantilor si pot solicita un minim de pregatire sau certificare pentru a ramane in UK. Mie personal nu mi se pare viabila aceasta varianta. Au si ei destui asistati sociali fara pic de scoala. Tinand cont ca majoritatea imigrantilor sunt angajati la joburi pe care un britanic nu le face, consider ca educatia sau pregatirea nu va deveni un impediment pentru ramanerea in UK. Dar cine stie??!
 19. Cetatenii rezidenti UK, inclusiv imigrantii ce si-au obtinut rezidenta in UK, posibil sa isi piarda mare parte din drepturile personale avute in tara in care s-au nascut! Exemplu: asigurari sanatate, cetatenie, dreptul de achizitie proprietati imobiliare, conturi bancare, pensii, etc.
 20. Spre deosebire de cetatenii UK, cetatenii EU vor putea circula relativ fara retinere in UK, folosind doar Pasaportul international. ID cardul (buletinul romanesc ca exemplu), nu va mai fi acceptat. Orice este posibil! Inclusiv aplicarea pentru viza la intrare in UK. Britanicii ar putea prelungi perioada de intrare cu ID cardul, primind in schimb compensatoriu ceva similar din partea Europei. Vedem ce se va intampla in momentul activarii Articolului 50. Momentan pe site-ul GOV.uk nu au mentionat nimic clar. Paragraful nu a fost updatat, dar parerea generala este ca lucrurile se vor schimba.
 21. Transferurile bancare vor avea comisioane mai mari
 22. Telefonia mobila va cancela instant roaming-ul in UK
 23. Televiziunea si taxele aferente se va schimba. Frecventele se vor schimba si permisia pentru folosirea acestora la fel.
 24. Iesirea din UK catre EU se va face doar pe baza Pasaportului, cu valabilitate minima 6 luni. (asemenea cu legislatia actuala cand calatoresti in tari non UE)
 25. Produsele exportate de catre UK (de la cosmetice la produse agricole), nu se vor mai incadra in legislatia CE. Astfel nu vor mai fi acceptate in EU fara avize suplimentare. Deci intarzieri, cheltuieli suplimentare… in final preturi mai mari.
 26. Vanzarea masinilor catre EU va inceta! Taxele si certificarile vor ridica pretul prea mult.
 27. Importul auto in UK va scadea datorita taxelor vamale.
 28. Preturile auto in UK vor creste in timp.
 29. Pretul imobiliarelor vor creste!
 30. Infractorii vor fi mult mai greu identificati. In prezent baza de date in EU este comuna si lucreaza mai rapid. Ulterior Brexit-ului, UK va fi exclusa din aceasta conexiune de informatii si va pierde legatura cu ea. Concluzie, infractorii vor fi mult mai greu de identificat.
 31. La fel ca si in cazul infractorilor, GDPR-ul (General Data Protection Regulation) care ne-a umplut casutele de email in ultimele luni nu va mai avea efect in UK!
 32. Medicamentele si comertul cu ele va fi ingreunat. Aici vad in viitor si o criza a medicamentelor, tinand cont ca in UK nu se acorda usor mai nimic!
 33. Investitiile in domenii diferite in UK vor fi intaziate. Acest lucru poate varia de la banii pentru proiecte de transport şi aprovizionare implementat în bandă largă, banii pentru ajutorarea comunităţilor dezavantajate, cum ar fi scheme pentru creerea de locuri de muncă sau de a învăţa noi meserii. Tot afectate vor fi si categoriile de asistati sociali sau cei ce obtin beneficii de la stat.
 34. Studentii straini isi vor putea continua cursurile in UK, dar posibil ca taxele se vor schimba. E chestie de reciprocitate, atat timp cat sunt multi studenti britanici ce invata in strainatate. In prezent Guvernul ofera imprumuturi pentru terminarea facultatii. Posibil ca pe viitor sa nu mai ofere, lucru ce va retrage de pe piata cred ca pana la 80% din studenti!
 35. Certificatele, licentele sau diplomele emise in UK isi pot pierde valabilitatea in EU! Daca acum sunt recunoscute, in viitor posibil sa se solicite unele echivalente sau, chiar mai rau, sa nu mai fie recunoscute in EU!
 36. In caz de Hard Brexit, Scotia se rupe de UK! Scotia va ramane in EU si se va indeparta ca tara independenta de UK.
 37. Europa pierde un suport financiar puternic! Asta poate avea urmari grele si poate fi un exemplu pentru alte tari ce se gandeau la o rupere de Europa…. gen Grecia (Grexit).
 38. Ciudat, dat scaderea Lirei britanice duce inevitabil la intarirea dolarului american. Paradoxul este ca nu e rentabil pentru SUA, cresterea dolarului ducand automat la scaderea importurilor si la reducerea investitorilor straini! In acelasi timp va afecta piata din UK, stiut fiind faptul ca UK era a 4-a piata de export a Americii!
 39. Si in final, dar nu un ultim efect, Brexitul poate duce la un dezechilibru intern in UK, la scandaluri si chiar la lupte de strada. In prezent Marea Britanie a rechemat la arme peste 3000 de rezervisti in fortele de elita pentru a face fata unui eventual conflict intern!
 40. Ah, uitasem! Deci vedeti ca sunt inca multe altele… Tunelul de legatura UK-Franta, Eurostar se anunta a fi inchis sau limitat! Aducand venituri anuale de pana la 250 milioane de lire, tunelul Eurostar era o buna sursa de venit. Datorita iesirii din EU, cerintele vamale vor restrictiona traficul prin tunel. Afectati vor fi si angajatii companiei Eurostar! Nemaiputand sa treaca granita fara restrictie, vor aparea conflicte de natura vamala.
 41. Liniile aeriene vor avea de suferit. In ziua „Z”, respectiv 29 Martie 2019, peste 3 milioane de bilete rezervate vor fi anulate automat de catre sitemele electronice, urmare a noilor proceduri vamale. Peste 3000 de zboruri vor fi intarziate sau oprite din aceleasi motive.
 42. Comertul pe Amazon sau EBay va scadea drastic in UK. Si Amazonul si Ebayul au anuntat stoparea livrarilor de produse achizitionate de pe Amazon.uk sau ebay.uk catre Europa! Deci comertul pe platformele locale sa va limita doar la cel intern. Importatorii cu depozitele in UK nu vor mai putea livra in UE. Concluzia o trageti voi.

Cateva exemplificari

Nissan şi-a abandonat un proiect de a-şi fabrica crossoverul X-Trial în fabrica sa de la Sunderland (nord-est), principala prezenţă europeană. Automobilul urmează să fie produs în Kyushu, în Japonia. Fabrica de la Sunderland – un oraş care a votat în proporţie de 61% în favoarea Brexitului în 2016 – are 7.000 de angajaţi şi produce 500.000 de vehicule pe an, peste jumătate exportate în UE, fără taxe vamale, un lucru care s-ar putea schimba în cazul în care Regatul Unit îşi întreupe relaţiile cu Cei 27 fără acord.

Airbus a avertizat la sfârşitul lui ianuarie cu privire la decizii ”foarte dureroase” în cazul unui Brexit fără acord, în timp ce Sony a decis să-şi mute sediul european în afara regatului.

Grupul britanic Jaguar Land Rover preconizează să-şi oprească producţia timp de o săptămână, în aprilie, iar Toyota preconizează, la rândul său, o întrerupere temporară a producţiei în cazul unui Brexit dur.

Plecand investitorii se pierd locurile de munca!

Vor aparea taxele tarilor Non UE, exemplu 74% tigari, 22% sucuri , 10% automobile, etc. Asta va afecta exportul catre tarile EU.

Produsele din import vor fi si ele supra-taxate. Tarifele vor creşte preţurile importurilor în Marea Britanie tinand cont ca o treime din produsele alimentare din UK sunt din import din UE! Prețurile de import mai mari vor crea inflaţia şi vor scadea nivelul de trai pentru rezidentii UK.

Oare ce ar mai fi de spus?

Daca aveti si voi alte idei si doriti sa le impartasiti celorlalti nu ezitati, scrieti-le in comentarii.

Dupa cum vedeti sunt efecte pro si contra, depinde din ce parte a granitei UK le priviti 🙂

Inca odata subliniez, tot ce am scris mai sus sunt pareri personale, multe confirmate si de altii, multe postate si de altii. Eu personal pe acestea le consider mai realizabile, mai posibile in caz de No-Deal Brexit.

„Attention! The risk of a hard Brexit is being underestimated!” – declaratia reprezentantului liniei aeriene Ryanair.

Astept parerile voastre despre cele scrise!

Nu injurati ca va dau ban instant.

Nu-mi mai cereti sursele de inspiratie! O parere nu cere o sursa! Oricum, ar trebui sa postez zeci de linkuri, documente si ore de cautat pe net sau de ascultat pe tv.

Incercati sa fiti constructivi, de ajutor societatii romanesti. Suntem oricum vai de noi in fata strainilor. Hai sa ne ajutam reciproc sa schimbam aceasta proasta parere generala.

Daca vreti sa urmariti postarile in timp real, dati un like paginii mele de facebook https://www.facebook.com/stauinuk/

Numai bine va urez.

2 gânduri despre “No-Deal Brexit si Viata de Dupa. Ce si Cum ne va putea afecta!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.