UPDATE! Carnetul de sofer UK trebuie schimbat!

Eh, uite cum incep sa se faca vizibile efectele Brexitului in UK si EU!

Intr-una din postarile trecute am mentionat deja despre efectele Brexitului asupra soferilor sau celor ce au Carnete de Conducere UK, dar acum a fost emis un nou update, cu noile reglementari ce se estimeaza ca vor intra in vigoare dupa inceperea Brexitului, respectiv 29 Martie 2019.

Deci, ce trebuie sa stim pentru a putea conduce in Europa sau alta tara non EU, daca avem carnet de conducere emis in UK?

Tot ce este trecut mai jos este valabil „DOAR DACA” UK paraseste EU fara o intelegere amiabila – Hard Brexit! Deci cititi totul cu „S-ar Putea! „

drivingli
http://www.gazetaromaneasca.com

In documentele Comisiei Europene privind „consecințele faptului că Marea Britanie va deveni o țară terță în sectorul transporturilor rutiere” se arată că „toate actualele drepturi, obligații si beneficii prevăzute prin lege vor fi sistate”. 

Acest lucru înseamnă „încetarea recunoașterii reciproce a permiselor de conducere, documentelor de înregistrare a vehiculelor și certificatelor de competență profesională ale șoferilor”, se mai arată în document.

Cerinte EU – pentru toti UK drivers cand conduc in afara tarii, incepand cu 29 Martie 2019

  1. De la 28 Martie 2019, soferii s-ar putea sa aiba nevoie de un alt certificat, numit Certificat de Conducere Internationala, sau IDP (international driving permit)

Schimbarea carnetului de UK necesara pentru cei ce locuiesc in Europa

Daca ai carnet de conducere UK si locuiesti in Europa sau in afara UK, trebuie sa-ti schimbi carnetul intr-un carnet EU, conform legislatiei din tara in care locuiesti, inainte de 29 Martie 2019, pentru ca nu va mai fi valabil! De la acea data, daca UK paraseste EU cu No Deal Brexit, s-ar putea sa aveti nevoie de un alt examen de conducere local pentru a vi se valida carnetul de conducere.

Deci trebuie sa luati asta in calcul Cat De Repede Posibil!!!

Invers vorbind, daca ai certificat EU poti conduce linistit in UK cand vizitezi tara!

Si iar, cand te vei intoarce in UK, cei care au carnet EU pot face trecerea la UK fara examen.

Deci pe scurt, doar daca vrei sa-l schimbi din UK in EU dai examen, invers nu e nevoie.

ATENTIE! Sper ca stiti, dar si in UK si in EU, carnetele de conducere trebuie schimbate cu unele nationale daca locuiti de cel putin 2 ani in tara respectiva!

Irlanda

Deocamdata se pare ca certificatul UK va ramane valid in Irlanda. Deci nu va fi nevoie de IDP, asta ptr ca Irlanda accepta carnetele de conducere emise de tari non-EU.

Numerele de Inmatriculare si semnele nationale de identificare

Conform conventiilor internationale, masinile inregistrate in UK trebuie sa afiseze si semnul distinctiv GB, cand sunt conduse in afara UK, inclusiv in EU sau EEA. Asta cu siguranta n-o prea stiam, corect?!

Semnul poate fi afisat sub forma unui sticker GB sau un semn GB pe placuta de inmatriculare!!!

ATENTIE! De la 29 Martie 2019, s-ar putea sa fie nevoie de stickerul GB chiar daca masina este inregistrata in EU, atat timp cat aveti carnetul de conducere UK!!!

Daca insa masina are placute UK, marcate cu GB si fara nici un semn EU, atunci nu mai e nevoie de alt sticker.

Actele masinii

Dupa 29 Martie, atunci cand conduceti in afara UK pentru mai putin de 12 luni, se va pastra cerinta de a tine in masina toate actele, inclusiv Log Book-ul V5C, sau VE103 daca masina e inchiriata.

Asigurarea Auto pentru masinile inmatriculate in UK, cand conduceti in EU

Este necesar un Green Card Insurance cand conduceti in afara tarii.

Pentru moment acest lucru nu este necesar, tinand cont ca EU, EEA, Andorra, Serbia si Elvetia nu solicita Green Card-uri pentru libera circulatie a autoturismelor.

Dar daca UK iese din EU lucrurile se vor schimba!

Unele tari vor cere Green Card si pentru remorca masinii, asta daca e cazul.

Green Cardul se va obtine de la asiguratorul masinii, la cerere.

Accident auto in EU

Eh, uite cum se mai schimba regulile si cum britanicii pierd alte drepturi!

De la 29 Martie 2019, daca se iese din EU cu No Deal, residentii UK nu vor mai putea face claim-uri pentru accidentele din EU direct din UK, ci vor fi obligati sa ceara despagubiri si sa faca plangerile in tara in care s-a produs accidentul, in limba tarii respective! Deci protectia clasica existenta in UK va disparea!

Ce e si mai rau pentru soferii UK va fi in cazul in care accidentul a fost produs de un sofer neasigurat in EU! In acel caz foarte posibil ca soferul UK sa nu poate beneficia de nici o compensatie!!! Dar asta va fi in functie de tara respectiva.

Soferii cu carnete EU ce conduc sau traiesc in UK

Pentru acestia legile nu se vor schimba. Dupa 29 Martie 2019, orice posesor de carnet european poate conduce in continuare in UK fara restrictie, carnetul fiind international recunoscut.

Cei ce viziteaza UK sau conduc in UK si au licente EU, nu vor avea nevoie de IDP.

Preschimbarea carnetelor EU in UK se va face, ca si pana acum, fara examen sau alte cerinte. Invers insa, vedeti mai sus! Se va solicita un nou examen de conducere 🙂

Hai sa vedem acum durerea celor ce si-au schimbat temporar carnetele de EU in UK! Pentru a nu fi nevoiti sa dea un alt examen la revenirea in EU, asa cum am spus, soferii trebuie sa-si schimbe carnetul inapoi in EU pana la 29 Martie 2019!

Pentru cei ce sunt sau vor deveni rezidenti UK, carnetul EU va ramane valabil pana la varsta de 70 de ani sau maxim 3 ani de la data rezidentei in UK, una din ele, depinde care va fi prima.

Pentru cei ce nu sunt din EU sau EEA, la schimbarea carnetelor in UK se va solicita un nou examen de conducere.

Cam astea au fost noutatile!  Daca mai apar si altele voi reveni cu o alta postare.

Multe informatii puteti gasi pe site-ul oficial gov.uk. E de cautat, dar merge. Aveti insa grija ca stirile se schimba si la ei de la o zi la alta!

Concluzie? Probabil ca voi face si o postare cu parerea mea personala referitor la Brexit si la efectele lui.

Multi nu vor sa accepte, nu vor sa recunoasca sau sa asculte. Brexitul nu va aduce mai nimic bun! Suna ciudat, dar asta e parerea mea. Nu va afecta direct nici pe britanici si nici pe imigranti… nu imediat!

Dar viitorul pentru UK nu suna bine. Culmea e ca nu noi, cei veniti din afara vom trage greul, ci chiar cei ce au produs acest Brexit.

OK, daca v-a fost utila informatia, dati un like la pagina mea de facebook https://www.facebook.com/stauinuk/ sau subscribe la pagina mea / blog si veti putea obtine update-urile in timp real. Merci.

Un gând despre “UPDATE! Carnetul de sofer UK trebuie schimbat!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.